Steeds meer Nederlanders kopen producten of diensten online.  In 2018 zegt meer dan driekwart van de Nederlanders ooit iets online te hebben gekocht. De stijging bedraagt 2 procent meer ten opzichte van 2017. Voornamelijk onder mannen en vrouwen van 65 jaar of ouder nam dit aandeel toe. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die onderzoek deden naar het ICT gebruik van personen.

In 2012 was het aandeel online shoppers die 65 jaar of ouder waren nog maar 25 procent. In 2018 was dit percentage al gestegen naar 45 procent. Ook het percentage online aankopers tussen de leeftijd 25 tot 45 steeg. De meeste online aankopen werden gedaan in Nederland.

Er worden voornamelijk veel kleding en sportartikelen online aangeschaft.  Maar ook vakantie of tickets voor evenementen worden veel online gekocht. Een grote groei is, naast kleding en sportartikelen, te zien in het aandeel huishoudelijke producten.  Wat vrijwel niet is gestegen is het verkoop van boeken, films of muziek.

Naast dat het aantal online shoppers is gestegen, is ook de frequente van het aantal online aankopen toegenomen. Het gaat dan vaak om kleding wat wordt aangekocht bij grote online webshops. Veel personen kopen de kleding in, waarna het veelal gratis kan worden geretourneerd naar de betreffende partij. Dit kost de online webshops jaarlijks erg veel geld.