Het gebruik van nieuwe media: zoals sociale media (Facebook, Twitter, Instagram) en appen, leidt niet tot taalverloedering.  Jongeren zouden beïnvloed kunnen worden door het schrijven van bijvoorbeeld tweets op Twitter of het schrijven van appjes op WhatsApp. Dit meldt Nu.nl op basis van onderzoek door de Radboud Universiteit Nijmegen.  Jongeren gebruiken sociale media en WhatsApp vaak om op een zo snel mogelijke manier te communiceren met leeftijdsgenoten. Daarbij ontstaat er vaak een creatieve schrijfstijl onder jongeren.  Uit het onderzoek blijkt dat bij tieners het gebruik van sociale media en chatten vaak juist leidt tot minder spelfouten. Enkel het lezen van berichten en het zelf niet actief versturen, kan leiden tot een verminderende schrijfstijl en grammaticale kennis. Dit is voornamelijk het geval bij lager opgeleiden. Ook het gebruik van autocorrectie kan ervoor zorgen dat je niet exact weet hoe bepaalde worden geschreven moeten worden. Dit heeft nadelige gevolgen voor het vak spelling of Nederlands op scholen.

De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden. Digitaal zie je dat er daadwerkelijk een taalverandering plaats vindt. Steeds meer communicatie vind daarbij online plaats. Dit heeft de manier veranderd waarop vele met elkaar communiceren. Communicatie gaat veel sneller en is vaak informeler. Daarnaast is het vaak zichtbaar, omdat veel berichten openbaar zijn.